Stasiland

januari 29, 2009

stasiland

Zoals gezegd is Berlijn één van mijn favoriete steden. Ik voel me er super op mijn gemak, de sfeer is prima, de mensen zijn relaxed en alles is goedkoop. Je kunt er goed uitgaan, lekker shoppen en cultuur snuiven. Het is een stad van tegenstellingen met een rare mix van oud en nieuw die overal terugkomt. Maar wat me vooral blijft fascineren is de geschiedenis van de stad en hoe er met die geschiedenis wordt omgegaan.

Wie aan Berlijn denkt denkt aan de Berlijnse muur.  Maar liefst 28 jaar lang was de stad verdeeld in twee compleet contrasterende helften. Dat is een stuk geschiedenis dat je niet uit kunt wissen. Toch lijkt iedereen in Berlijn het te willen vergeten. Buiten de toeristentrekkers als Checkpoint Charlie, de East Side Gallery en het monument aan de Bernauer Straβe zijn bijna alle bewijzen van het bestaan van de muur gewist. Dat is ook begrijpelijk, want als je 28 jaar tegen die muur aan hebt zitten kijken ben je natuurlijk blij als ie verdwenen is.

Vooral wanneer je aan de ‘verkeerde’ kant van die muur zat. Het lijkt zo zwart-wit; het Westen was goed, daar wilde iedereen heen. Het Oosten was slecht, daar wilde iedereen weg. Want in het Oosten was de Stasi, die iedereen in de gaten hield en je zonder geldige reden Hohenschönhausen in kon smijten.

Dat het allemaal niet zo zwart-wit is blijkt al uit briljante films als Das Leben der Anderen. Maar het wordt pas echt duidelijk na het lezen van Stasiland van Anna Funder. Deze van oorsprong Australische dame zocht en vond persoonlijke ervaringen van Oost-Duitse burgers maar ook van Stasi-leden en heeft die samengebracht in dit boek.

Funder verweeft de verhalen die ze tegenkomt met haar eigen verhaal, waardoor het hele boek leest als een roman. Je ontmoet de mensen die zij spreekt door haar ogen. Haar reacties en gedachtengangen geven het geheel een warmere laag en zorgen voor extra betrokkenheid. Ik kon het nauwelijks wegleggen in ieder geval. Het is niet het lichtste materiaal om te lezen, maar door de manier waarop het geschreven is ook niet zo zwaar als je misschien zou verwachten. En een beetje diepgang kan natuurlijk nooit kwaad. Voor iedereen die interesse heeft in de voormalige DDR, maar ook in de menselijke psyche an sich, kan zijn hart ophalen met dit boek. Aanrader dus!

2 Reacties to “Stasiland”

  1. Marianne said

    ga vandaag boek nog kopen, thanks! xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: