Murphy’s Bedrog

april 1, 2009

bad_luckDe NS werkt ook nooit mee. Als je vertraging nodig hebt, komt de trein stipt op tijd. Als je rent naar je trein blijkt ie vervolgens nog tien minuten stil te staan, óf je mist hem ondanks het rennen. Als je niet rent omdat dat toch niet helpt had je de trein nét kunnen halen als je wel gerend had. De NS is wat mij betreft het ultieme voorbeeld van: alles wat mis kan gaan, gaat ook mis.

Oftewel: de Wet van Murphy. Dacht ik altijd. Maar wat blijkt nu? Dat is stiekem helemaal niet de Wet van Murphy! Het is eigenlijk de Wet van Bedrog!

Ik besloot namelijk even op te zoeken wie die Murphy nu eigenlijk was en hoe die tot die uitspraak was gekomen. Maar de uitspraak van Murphy (een ruimtevaartingenieur) blijkt iets af te wijken van het bekende: alles wat mis kan gaan, gaat ook mis. Hij kwam namelijk met de stelling: ‘Als er meer dan één manier is om een taak te doen en één van die manieren zal in een ramp resulteren, dan zal iemand het zo doen.’ Door wetenschappers is dit later wel aangevuld met/verbasterd tot: alles wat mis kan gaan zal ook misgaan, maar dit is niet exact wat Murphy bedoelde. Hij benadrukte de factor van menselijk handelen.

De werkelijke uitspraak komt van science fiction redacteur John W. Campbell en is de Wet van het Bedrog genoemd. Helaas voor hem werd hij er niet zo bekend mee als Murphy. Maar ach, misschien was dat meteen bewijs voor zijn eigen wet..

Advertenties

Eén reactie to “Murphy’s Bedrog”

  1. […] bij mij, maar helaas gooide de NS weer roet in het eten en werd ze vastgehouden in het Zuiden. Het zal ook es niet zo zijn. Gelukkig had Chef nog energie over en heeft die me geholpen met het restant schilderwerk. Dus kom […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: