IGWO

september 10, 2009

Ja en dan was er natuurlijk nog het festival zelf! De eerste editie van een voornamelijk Utrechts feestje (waarschijnlijk was het daarom zo gezellig :D). Vanaf maandag werd het terrein opgebouwd, vanaf woensdag kwamen de medewerkers en de bezoekers binnendruppelen. De spanning borrelde langzaam op en ik was plaatsvervangend zenuwachtig op de dag van opening. Was alles gelukt en klaar? Zou het allemaal goed gaan? Zou het weer meewerken? Bijna kwam ik in de verleiding zelf ook nog de handen uit de mouwen te steken, maar ik wilde niets van het gebeuren missen. En uiteindelijk hebben ze het zonder mijn hulp ook prima gedaan. 😉

DSC01691

Into the Great Wide Open is niet zomaar bandjes kijken. Hoewel die er wel een hoop waren natuurlijk. Het is ook film kijken in de lokale bioscoop, kunst kijken die verspreid is door het hele bos, voorstellingen in de kerk, kampvuren op het strand, nafeesten in lokale discotheek de Oude Stoep en de Bolder op de camping. En heerlijk eten. Niks slappe frieten en muffe hamburgers hier, maar verse oesters (niet voor mij, dat durf ik niet), mexicaans van Cantina Mobile, pannekoeken, curry, paella, etc. Oftewel, puur genieten! Hier een aantal van de hoogtepunten die ik beleefde met onder andere Bambi, de Roemeense en Stampertje.

DSC01765DSC01768

Muziek:
Teveel om op te noemen! Vrijdag viel enigszins in het water, maat Kyteman wist er toch weer een feestje van te maken. Maar favoriet die dag waren the Veils:

en Múm, de überschattige IJslandse band voor wie ik graag nog even uit het dorp terug kwam met Stampertje. Op het podium waren ze zoals verwacht wat heftiger dan op plaat, het neigde soms zelfs naar drum ’n bass, maar nog altijd lieflijk. En ik hou van bands die zo uitstralen dat ze het naar hun zin hebben op het podium. Heel ontspannen lol maken met je bandleden, dat is tenslotte waar het allemaal om gaat!

DSC01704

Zaterdag was wat muziek betreft helemaal een topdag. We brakten lekker uit met No Blues en werden vervolgens blij verrast door de pas 18-jarige One Trick Pony. Zij was nog wat onwennig in het praten tussen de nummers door, maar heeft ons stil gekregen en laten lachen. En ze heeft ons laten zingen dat we zo blij waren met onze ehm, penis. Ook leuk. Fuck Esmee Denthers, hup Anne Fleur!

Na al die rust was het hoog tijd voor een potje springen en rocken (punken volgens henzelf) en wie is daar beter voor dan Art Brut? Ja die zanger staat touwtje te springen met zijn microfoonsnoer. Ik sprong lekker mee.

DSC01726

Eenmaal uitgesprongen was het weer tijd voor wat ontspanning. Emiliana Torrini stond te vernikkelen op het podium. “Are you all warm and happy?” vroeg ze. Terwijl iedereen in juichen uitbarstte lachte ze: “Well, that makes one of us..” Tja meissie, jij dacht natuurlijk dat het hier warm zou zijn ten opzichte van IJsland, maar op die storm had je blijkbaar niet gerekend. Ondanks de kou bracht ze een warme set vol breekbare wonderwerkjes. En ze was ook nog zo lief om haar hitje Jungledrum te spelen precies voordat ik door wilde naar Fink. Altijd fijn als mensen een beetje rekening met je houden.

DSC01741

Naar Fink had ik vooral uitgekeken, die werd me getipt door der Rudy en had ik al beluisterd voor ik ging. Ik bleek niet de enige die getipt was, want het hing er met de been buiten. Niet zo gek ook, in een zaal voor 400 man op een festival voor 4000 man. Nog net op tijd wist ik me naar binnen te wurmen en een mooi plekje voor het podium te bemachtigen. En maar goed ook, want dat had ik niet willen missen! Er zijn singer-songwriters genoeg op deez’ aard, maar Fink is er één uit duizenden! Fink is één van die artiesten die het vermogen heeft je echt op je gevoel mee te slepen en spanning op te bouwen. Je hart verbindt zich aan de snaren van zijn gitaar en hoe harder die aangeslagen worden, hoe harder je hart klopt. Ogen dicht en je mee laten voeren. Heerlijk! Bovendien onderscheid hij zich door zijn achtergrond in de electro. Dat hoor je nog steeds terug in zijn nummers als singer-songwriter en geeft een hele andere sfeer dan de gemiddelde mooie liedjes maker.

Overigens sloot Fink zijn bedwelmende set af met een hele fijne versie van Kraftwerks the Model. Dan heb je lef! Maar hij kwam er goed mee weg. En om weer opgeladen te worden voor de nacht was daar de mystieke maar spetterende show van de theatrale Lykke Li.

DSC01747

Zondag begon met de Tijuana porno brass van het fameuze Utrechtse djduo Wij Slicken.

DSC01759

Ook pikten we nog even wat van de gezellige nerds van Efterklang mee voordat we de bioscoop indoken.

DSC01782

Tenslotte swingden we lekker mee met Red Snapper, dat het festival afsloot. Op het terrein that is, want Red Snapper was om 18:15 klaar, de afterparty ging nog tot ver na 04:00 door.

DSC01788

Kunst:
Door de bossen was een Arttrail aangelegd: een route die je langs diverse kunststukken voerde. We hebben hem overdag een deel gelopen, maar het was beter geweest dat ’s avonds te doen gezien er een aantal stukken waren die licht gebruikten. Om nou overdag een rondje lampen omhoog te zien schijnen doet me niet zoveel.. Wat wel mooi was, ook bij daglicht (maar met verlichting ’s avonds nog mooier) was het windorgel. Wanneer de buizen van dit orgel bewogen (door wind of aanraking, want juist nu was de wind gaan liggen) werden er elektronische geluiden gegenereerd. Heerlijk om even bij op de grond te gaan liggen met je ogen dicht. Live ambient muziek. Nee dat ben ik niet op die foto, ik ken het hele meisje niet.

DSC01722

Helaas was er geen tijd om alle kunstwerken te zien. Ja het is hard werken hoor, zo’n festival! Wat ik overigens ook heel mooi vond was de sprookjesachtige droommuziek die in het bos naast de camping speelde, met de houten borden zoals je die bovenaan op de foto ziet.

Film:
We hebben uiteindelijk maar een film gezien, maar die was dan ook zeer de moeite waard: Young @ Heart. Een documentaire over een Amerikaans bejaardenkoor dat rock- en punknummers zingt. De vrolijke oudjes zijn ontzettend aandoenlijk met hun droge humor en de manier waarop ze niet alles meer even vlot doorhebben of kunnen. Sowieso heerlijk om ook eens vrolijke en vitale oudjes te zien, dat geeft hoop voor de toekomst. Maar oudjes zijn wel oud natuurlijk en dan wordt de gezondheid ook een stukje brozer, wat voor de nodige brok-in-de-keel momenten zorgt. Ik ben geen fan van Coldplay, maar de Young @ Heart versie van Fix you zal ik niet snel vergeten. Gaat deze film allemaal zien als je de kans krijgt! Een lach en een traan, maar dan op een mooie manier. Overigens kun je het koor ook live zien in de Schouwburg van Rotterdam op 18, 19 of 20 september. Maar waag het eens de laatste kaarten voor mijn neus weg te kapen!

Onze avonden eindigden in de Bolder op de camping, of in bar-dancing de Oude Stoep (je weet dat het feest wordt als je het woord bar-dancing ziet staan…), of bij de buurman van de Oude Stoep. De buurman had dit bord buiten hangen:

DSC01705

Dat was niet helemaal de waarheid. Na 2 uur ’s nachts mocht je simpelweg niet meer naar beneden, dan zat namelijk de deur op slot. Of het lukte je niet meer om de trap af te komen met als die Juttertjes achter de kiezen. Hik!

Al met al dus een super festival en een van de leukste die ik in de afgelopen jaren heb meegemaakt. Ondanks de kleine beginnersfoutjes en het hondenweer. Ik ga volgend jaar zeker weer! En ook de eilandbewoners waren er erg tevreden over, want De Programmeur kreeg een applaus van ze waar ie een traantje om moest laten…

IGWO rules!

11 Reacties to “IGWO”

 1. Cisca said

  Wow, wat een recensie. Ik heb alles gelezen, maar niet alle filmpjes gekeken… Sorry *schaam*…

  Ik heb de eerste keer dat ik in New Orleans was oesters gegeten. Ik vond dat het maar een keer moest. En jij moet echt een keer naar New Orleans, weet zeker dat je het echt een gave stad zou vinden. Muziek en lekker eten. Wat wil een mens nog meer!

 2. rudy kaals said

  WOWW!! Sproet was begin deze week al VOL LOF… maar na die uitgebreide en o zo mooie relaas heb ik besloten: volgend jaar rond deze tijd zit ik op Vlie!!

 3. Maz said

  Ja, ik wil ook. Al is het maar om het Utrechtse feestje completer te maken. Maar ja, ik ga ook al elk jaar niet naar Oerol. Zul je zien…

 4. Martyn A'Dam said

  Ha Quirk, wat een top verslag!!

 5. Brit said

  Oooh… die young@heart dus, ben benieuwd!! Succes met de kaartjes dan maar. Enne, zo had ik het ook niet opgepakt hoor (lezen kreng!), was alleen nieuwsgierig geworden 😉

 6. Marianne said

  Héy….met zo’n positieve recensie is het volgend jaar helemáál in no time uitverkocht….iedereen zou daar toch heen willen!!! Kans dat je zelf straks geen kaartjes hebt wordt zo wel erg groot…haha.
  Goed…dan ga ik wel op een ander tijdstip…in het voorjaar of zo…;-)

 7. creatiefmetquirk said

  @ Cisca: schaam je nergens voor! Het is ook een hele lading. Hee maar wat een mensenkennis heb jij! New Orleans staat al heel lang op mijn verlanglijstje, maar ik ben bang dat het na Katrina niet meer is wat het ooit was. 😦 Maar hoe bevielen de oesters?
  @ Rudy: o was Sproet er ook? Ja jij moet zeker mee volgend jaar, echt wat voor jou!
  @ Maz: Oerol gaat mij ongetwijfeld ook weer niet lukken. Maar dit wel Maz! Als ik het kan kun jij het ook! 😉
  @ Martyn: dankjewel en welkom hier!
  @ Brit: haha, ja weet ik wel hoor, maar je moet hem echt kijken! Hij is heel leuk. En zielig. Maar vooral leuk.
  @ Marianne: haha, shit ja, ik loop wel een beetje mijn eigen ruiten in te gooien zo he? Maar dat geeft niet, ik koop gewoon ongezien direct een kaartje als ze in de verkoop gaan. In de lente is het ook fijn daar!

 8. jotemo said

  Tjonge, jij kunt zo bij een muziekblad aan de slag.
  Het zal je niet verbazen dat ik niet kan meepraten over de optredens die je daar te beurt gevallen zijn, omdat ik nu eenmaal een ander genre aankleef. Young@Heart heb ik wel al een keertje ‘in het echt’ gezien en oesters heb ik ook al geproefd, maar ik vond er niks aan.

 9. creatiefmetquirk said

  Dank je Jotemo, kun je dat ook even tegen dat muziekblad zeggen? 😉
  Waar vond je niks aan? Young @ heart, oesters, of beiden?

 10. Taina said

  Je hebt het naar je zin gehad 🙂 linkje naar mijn pica’s van oa 0netrickpony, Lykke Li & Efterklang. Enjoy! (en volgend jaar weer)

 11. creatiefmetquirk said

  @ Taina: ja heel erg, jij ook? Mooie foto’s trouwens, bedankt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: